Vi blir bredare

2024 satsar vi på en bredare verksamhet i den biologiska mångfaldens namn. Angarngruppen är inte bara en fågelförening. Vi ”förvaltar” också ett arv från istiden, en biotop med växt och djurliv – Angarnssjöängen. Vi glömmer inte fåglarna. Vi har ju våra populära månadsrundor. Men vi ökar antalet Nattlys och fortsätter med flera Bioblitz. ”Titta ner” återkommer med olika tema. Vi har en aktiv fotogrupp som dokumenterar det mesta och det blir föredrag  och andra aktiviteter som vi presenterar allteftersom. Allt finns i programmet.

Första innekvällen i serien ”Hur går det för ……?” Ett 40-tal personer mötte upp när den första innekvällen för säsongen anordnades. Temat för kvällen var: Hur går det för Sveriges fåglar och hur vet vi det? Svaret gavs av Martin Green från Svensk Fågeltaxering vid Lunds universitet som åkte upp till Vallentuna enkom för att berätta för Angarngruppens medlemmar om hur det står till bland fåglarna i Sverige. Martin om någon vet hur det står till utifrån hans livslånga fågelintresse och genom att han är en av de som sammanställer resultaten från de olika typer av fågelinventeringar som genomförs varje år. Ur materialet skapas prognoser om hur många par som häckar i Sverige samtidigt som resultaten ger underlag för att visa på trender. Allt samlas i årsrapporter. Läs vidare Kenneth Olaussons sammandrag med bilder.

Lästips! Hur många arter blev det på Bioblitzen 2023? Meny/Obsar/Bioblitz Artlistan för Bioblitz 2018 – 2023

Rallen nr 4 kommer snart flygande genom nätet och något senare gående med posten.

Medlemsavgiften för 2024! Mer info > .Bli medlem nu!

men snart blir det nytt år och den 3 januari kör vi igång igen,

AKTUELLA AKTIVITETER

3 januari onsdag MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 08.30. Värd Ulric Ilveus


13 januari lördag. TITTA NER fortsätter med fokus på artbestämning av träd och buskar nu i vinterskrud. Följ med på en kort vandring vid Angarnssjöängen och lär er hur man känner igen träd och buskar när de är avlövade. Hur ser olika knoppar, kvistar och grenar ut på vintern? Exkursionen leds av Bo Eknert. Samling vid Örstaparkeringen kl 10.00

Bo Eknert är biolog och har ett förflutet som miljövårdslärare vid Stockholms universitet. Han är ordförande i Botaniska Sällskapet i Stockholm och har deltagit i olika botaniska inventeringar för bl a Naturvårdsverket. Han har tidigare varit ordförande i Vallentuna naturskyddsförening och är medlem i Angarngruppen.(Foto Gunnar Hesse)


20 januari lördag ÖRNKOLLEN En exkursion väster om Örsundsbro runt Landbergaslätten och Rydaslätten m.fl. Målart är övervintrade kungsörnar. Vi samlas 07.30 vid infartsparkeringen ca 100 m norr om Vallentuna station vid Korallens vårdcentral. Där lastar vi in oss i så få bilar som möjligt, då det ibland är svårt att parkera i målområdet, speciellt om det är mycket snö. Vi åker tillsammans till Hårbyparkeringen vid Hjälstaviken och möter vår lokala guide Dan Henriksson (foto). Ta med varma kläder, då det ibland kan bli långa stunder av väntan på rovfåglarna. Föranmälan krävs ifall vi med kort varsel behöver ställa in exkursionen på grund av dåligt väder. Anmälan sker till Ulric Ilveus på telefon 073-96 00 557 eller via mejl ulric@ilveus.se  Eftersom vi måste samåka är du välkommen, om du är fullt vaccinerad enligt gällande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten.

Årgång 12 nr 360

Kung Bore versus forsärla

Ska Kung Bore hålla mig hemma i sängvärmen eller har forsärlan dragningskraft nog att ta mig till Angarn. Ett för flera skådare ett stort beslut. Det blev till slut en liten grupp som trotsade kylan och där vann ärlan. Att på årets sista runda få möjlighet att hänga in en ny art är inte vanligt. Gunnar Hesse tinade senare upp sina fingrar och knappade ner rapporten tillsammans med många frysta bilder av frusna fotografer.

Årets sista styrelsemöte skedde däremot i stugvärmen. På dagordningen: Ekonomin är god. Vinter och vårprogrammet kompletterades. Årsmötet i april förbereddes. Kostnader presenterades för inköp av egen utrustning till Nattlys, som planeras ske oftare, istället för att låna. (Speciella ljuskällor för att locka nattflygande insekter.) Och köpa in ljudutrustning för registrering av nattfågel. Hur hanterar vi svinens vilda framfart? Diskussionen med viltvårdare och Länsstyren fortsätter. Styrelsen sammanträder sju gånger om året, planerar verksamheten och följer upp att besluten genomförs. Styrelsen.

Äntligen! Nu börjar Hur går det… Tisdag 12 december. ⇓

AKTUELLA AKTIVITETER 

Tisdag 12 december. HUR GÅR DET FÖR SVERIGES FÅGLAR OCH HUR VET VI DET? Klockan 19.00 Vallentuna kulturhus, stora salen, en trappa upp. Endast för medlemmar. Är du inte medlem löser du medlemskap på plats för 100:- och får också tillgång till föreningens verksamhet.

Martin Green är en av personerna som driver Svensk Fågeltaxering (SFT), det största fågelprojektet inom den formella miljöövervakningen. SFT drivs vid Biologiska institutionen, Lunds universitet på uppdrag av Naturvårdsverket och Sveriges samtliga 21 länsstyrelser. Inom SFT följer vi med hjälp av 700–800 frivilliga inventerare hur det går för Sveriges fåglar. Blir de fler eller färre? I kvällens föredrag reder Martin ut hur läget ser ut just nu och hur utvecklingen har varit under senare årtionden. Han berättar också om de olika metoder som används inom fågelövervakningen och om hur alla fågelintresserade kan vara med och hjälpa till.

Snart kommer RALLEN nr 4 och ett nytt år. Du kan läsa våra planer i programmet 2024. Nya grepp om verksamheten utlovas.