Nu går vi vidare

⊂ ⊃ Hittar du brustna länkar? webred @ angarngruppen.se vill veta! ⊂ ⊃

Angarngruppen visar upp sig igen. Nu i samarbete med Vallentuna Folkrörelsearkiv och Kulturhuset i Vallentuna. Vfa förvarar vårt femtioåriga arkiv på säker plats. (Publ. 20181107)

Början på något nytt! Vi kan inte luta oss tillbaka någon längre tid efter utmärkelsen Årets Miljöhjälte. Du som möjligen har missat årets händelse efter Nobelprisen, kan titta på föregående inlägg. Nu går vi vidare i samarbetet med länsstyrelsen.

Lundbydammen väntar på fåglarnas anstormning. De publika anordningarna anpassas för fler besökare och fler verkar nu hitta till sjöängen. En plattform för bättre dammöversikt är på gång.Här finns wwf med som sponsor. Storfräsarna från Våtmarkscentrum återvänder redan i oktober, för att hålla den tuvtåtel korna inte klarar av, i schack.

Svårare att hålla koll på är de som eldar på berghällar, kör drönare, fiskar, kastar kolsyrepatroner och annat olämpligt inom reservatet. Angarngruppen ska inte agera polis, vi delar reservatet med alla andra besökare. Men vi får tillsammans med länsstyrelsen upplysa och söka förståelse för naturens bästa.

Tryggve Engdahl har laddat upp och återvänt från sydliga nejder och åstadkommit en berättelse om oktoberrundan.

Höstens program innehåller nyheter i 50-årsjubileets anda.

KOMMANDE AKTIVITETER

Lördag 20 oktober. NATURVÅRDSDAG. Holkars innehåll ska artas, noteras och rensas. Ju fler vi blir, desto lättare blir det. Samling vid förrådet i Örsta 09.00. Värd Björn Nordling.

Onsdag 7 november. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Björn Nordling.

Tisdag 20 november ANDERS WIRDHEIM Journalist och fågelskådare. ”Jag har en föreläsning som jag kallar ”Folk och fåglar”. Den handlar om relationer mellan fåglar och människor på flera olika plan. Det spänner från varför vissa fåglar i Bibeln omnämns som orena, till att ett chokladföretag valde den allt annat än vackra asätaren maraboustork som symbol.” Mattiasgården .Vallentuna 19.00. Ca en timme med fika. Foto BirdLife.

Onsdag 5 december. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 08.30. Värd Kjell Eriksson.

Onsdag 5 december KLIMATFÖRÄNDRINGAR och GLOBAL OMSTÄLLNING – från domedag till möjligheternas agenda. En föreläsning av Johan Kuylenstierna, adjungerad professor vid Stockholms Universitet och tidigare chef för Stockholm Environment Institute som talar om växthuseffekten och vilka möjligheter vi har att uppnå målsättningarna i Parisavtalet. Vad kan vi själva göra för att minska vår klimatbelastning?
Vallentuna kulturhus, stora mötesrummet.kl 19.00. Arrangör SNF i Vallentuna och Angarngruppen är välkommen.
Mer om Johan Kuylenstierna

Årets miljöhjältar 2018

Vass-/tuvfräsning kommer att ske i oktober.Mer om det. (Publ. 2018-10-17)

Vinnarna av Årets Pandabok, Årets Miljöhjältar och Årets unga Miljöhjälte tar emot priser av kung Carl XVI Gustaf.

Foto: Ola Jennersten, IBL Bildbyrå, Naturfotograferna (Text o bild från wwfs pressida.) 

Här kan du läsa allt om Miljöhjältarna från Angarngruppen.

KOMMANDE AKTIVITETER

Lördag 20 oktober. NATURVÅRDSDAG. Holkars innehåll ska artas, noteras och rensas. Ju fler vi blir, desto lättare blir det. Samling vid förrådet i Örsta 09.00. Värd Björn Nordling.

Onsdag 7 november. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Björn Nordling.

WWFs miljöhjältar 2018

WWFs miljöhjältar prisas för klimatet, naturen och ungas miljöengagemang

2018-10-03 (Från WWWs pressida.)

WWFs utmärkelse Årets Miljöhjälte 2018 går till författaren och föreläsaren Pär Holmgren, Uppsala, för hans engagemang i klimatfrågan. Flora och faunaföreningen Angarngruppen i Vallentuna belönas för sitt arbete kring biologisk mångfald. Det första unga miljöhjältepriset någonsin går till Luca Berardi i Lund.

Pär HolmgrenFörfattaren och föreläsaren Pär Holmgren från Uppsala är vinnare i kategorin klimat och ekologiska fotavtryck. I dag är han verksam som naturskadespecialist på Länsförsäkringar.

–Det är oerhört roligt att få priset, inte minst för att WWF står bakom utnämningen. Samtidigt känner jag mig verkligen inte som någon hjälte. Jag gör bara det som alla andra med kunskap och insikt borde göra. Men jag hoppas vara en inspiratör för andra, säger han.

”Pär Holmgren sprider budskapet likt en svensk Al Gore och har satt klimathotet på kartan bland allmänheten. Med vishet och djup kunskap skapar Pär engagemang för en av vår tids viktigaste frågor; klimatförändringarna. Under klimatfrågans såväl högtryck som lågtryck, gör Pär den förståelig för många – han är en äkta miljöhjälte!”, skriver juryn i sin motivering.

Angargruppen / Gunnar HesseAngarngruppen, flora- och faunaförening i Vallentuna, är vinnare i kategorin biologisk mångfald.

–Priset är ett fantastiskt erkännande av allt det arbete vår förening gör. Det är en bekräftelse på att alla våra medlemmars ideella engagemang är viktigt, säger Gunnar Hesse, ordförande.

”Angarngruppen har under 50 års tid enträget och med stort engagemang arbetat för att bevara den unika faunan och floran i Angarnssjöängen, ett naturområde i stadens närhet, långt innan begreppet biologisk mångfald var känt för gemene man. Deras arbete har lockat tusentals människor att upptäcka fågellivet och naturen i sin närmiljö”, lyder juryns motivering.

Luca BerardiÅrets unga miljöhjältepris är det allra första WWF delar ut. Det går till eleven Luca Berardi, 15 år, Lund.

– Att få det här priset sporrar mig. Om vi vill se förändring i vår värld, måste vi agera själva. Det ansvaret har vi alla och det kan inte lämpas över på andra, säger han.

”Luca Berardi har trots sin unga ålder hunnit göra mycket för en mer hållbar värld; startat en organisation för hotade vilda djur, agerat barnprogramledare i Kenya och engagerat sin skola i klimatfrågan. Luca har också skrivit en bok, skapat musik, gjort film, you name it, enligt juryns motivering.

Vinnarna får motta diplom av kung Carl XVI Gustaf på Ulriksdals slott den 10 oktober kl 12

Övriga nominerade 2018:

Biologisk mångfald: Therese Lindgren, bloggare/influencer, Magnus Carlson, sångare

Klimat och ekologiskt fotavtryck: Heidi Andersson, armbryterska, Per Skoog, eldsjäl

Ung Miljöhjälte: Miljötinget i Dalarna och Gävleborg, Greta Thunberg, 15 år, student

Vinnarna får mottaga diplom av kung Carl XVI Gustaf på Ulriksdals slott den 10 oktober kl 12. Årets miljöhjälte startade 2010, läs mer här.

Den som nomineras ska under året ha visat:

1) Mod att gå mot strömmen.  2) Åstadkommit något nyskapande med potential att göra väsentlig skillnad för miljön. 3) Varit ett föredöme och inspiration för andra. 4) Insatsen ska ha huvudsakligen skett utanför arbetstid – på frivillig basis.

KOMMER DET ATT BLI TUNNELBANA I ALLA FALL?
Nej – men en smal väg utan branta lutningar fram till Byksbergsrampen. Ler- o jordkanter besås med gräs för naturligare utseende. Det ska bli bättre framkomlighet både för den som går och rullar fram. Fler ska kunna skåda.
KOMMANDE AKTIVITETER
Torsdag 4 oktober. VILDMARKSFÅGLAR med naturfilmaren Ingemar Lind. Själva ordet vildmarksfåglar, beskriver en stämning, en storslagenhet. För mig är det ändock främst ljudupplevelser. Tranparets triumfrop utifrån myren. Sångsvanarnas hälsningsceremonier. Spillkråkans dova trumvirvel, för att nu nämna några av ingredienserna. Jag har i den här filmen kanske mer tidigare lagt vikten av detta med naturens egna ljud. Från de små, nästan ohörbara, till de kraftfulla ljudliga. Allt för att försöka skapa den riktiga vildmarksstämningen långt från vardagens buller och stresstillvaro. Möten med några av mina hemmamarkers representanter. Alla symboliserar just själva begreppet vildmark. En del av den svenska naturen där människan är en åhörare och en betraktare med förhoppningsvis Hänsyn, Respekt och Ödmjukhet som färdkost. I samarbete med SNF Vallentuna.  Mattiasgården Vallentuna OBS 18.30. Ca en timma med fika.

Lördag 20 oktober. NATURVÅRDSDAG. Holkars innehåll ska artas, noteras och rensas. Ju fler vi blir, desto lättare blir det. Samling vid förrådet i Örsta 09.00. Värd Björn Nordling.

Onsdag 7 november. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Björn Nordling.