Sommartider hej, hej …

Början på juli är sommarens julafton. Alla små paket öppnar sig och ut träder en fjäril, trollslända, skalbagge eller något med många ben eller vingar.Växter som  länge väntat på sin tur, efter de tidiga och kortare våropportunisterna, visar nu upp sin frodiga prakt. Det är nu du har chansen att med hjälp av duktiga botaniker, lepidopterologer och många andra -loger, krypa runt i grönskan och lära dig något nytt. För några dagar sen upptäcktes större gaffelsvans, kanske den första, i reservatet. Det finns mycket kvar att upptäcka.

Veckans fotografNiklas Beckman presenterar sig i text och bild. Började fotografera redan på parkeringen och fick en oförglömlig blick från sitt objekt. Läs om uggla och fotograf.

Vid inte mindre än fyra tillfällen i juli: Bioblitz, Månadsrundan, Nattlys och Växter, fjärilar och andra insekter, får du mycket att välja på. Se under Aktuella aktiviteter.

Månadens bild med trollsländor i någon form, förlängs två veckor in juli. Men det blir snart dags att ladda om  kameran inför julis Månadens bild, som inte helt osökt blir temat fjärilar. Kan en larv konkurrera med en imago, eller en avspänd puppa vilande i sin gördel. Objektet väljer du Arrangörerna återkommer till ”Naturfotograferna”. Reglerna för Månadens bild.

Rävarna fick så kort tid i förra inlägget. Här kommer de igen.

Arbete med webbplatsen pågår. Nytt är rullande undermenyer.  Under Hem ligger det som tidigare låg i vänster spalt. Dagens Angarn finns också under Obsar. Synpunkter till webmaster.


AKTUELLA AKTIVITETER

Lördag 1 juli BIOBLITZ. För sjätte året. Vi examinerar ALLT vi ser tillsammans med experter i Skesta Hage. För dig som är naturintresserad och vill se helheten i en sommarhage. Vi tittar på insekter, växter, fåglar, lavar och annat.. Experter hjälper oss att hitta och artbestämma. Häng på en expert inom ditt favoritområde. Samordnare Ulric Ilveus.

Samling vid grillplatsen i Skesta Hage. Följ stigen från parkeringen ner mot sjöängen.

07.00 – 17.00 fåglar. 09.00 – 17.00 allt annat. Få parkeringsplatser. Hitta till Skesta Hage.

På kvällen. Du hinner hem och äta middag. Bioblitzdagen avslutas med fladdermusinventering i Skesta hage 22.00 – 24.00. Så här års har fladdermössen antagligen ungar och det bör vara trafik mellan bon och födosöksplatserna.  Det kanske dessutom hörs eller syns några nattaktiva djur och fåglar som missats under dagen.  Vi ses kl. 22 vid grinden till Skesta Hage. Hitta till Skesta Hage. (Följ startsidan. Tider och någon aktivitet kan ändras.)


Onsdag 5 juli. MÅNADSRUNDA. Högsommar. Kan bli mycket annat än fåglar. Orkar vi blir det rundtur. Samling vid Örsta 07.30 Värd Stefan Paulin.


Lördag 8 juli. NATTLYS. Gör något annorlunda en lördagkväll.  Angarngruppen glömmer fågellivet en stund, sätter upp ljusfällor och ser vad som händer. Nattfjärilar och andra skymningsflygare som man inte brukar se, kan avslöja sig mot vita duken. Vi tittar och artar tillsammans med duktiga entomologer från Stockholms Entomologiska Förening. Start vid parkeringen i Skesta hage 22.00.  Vi håller på så länge något flyger, beroende på väder och vind. Kvällens värd är Ulric Ilveus.


Söndag 9 juli. VÄXTER, FJÄRILAR OCH ANDRA INSEKTER. Högtid för  lepidopterologer. Du får hjälp med att hitta och artbestämma. Vi går runt både i och utanför reservatet. Samling vid Skesta hage parkering 10.00. Värd Gunnar Hesse.

Mås-te det vara så här?

Arbete pågår! Menyer med utrullningbara undermenyer är nytt. Layouten jobbar vi vidare på. Föregivna mallar stämmer inte alltid, så det behövs lite fix o trix. Synpunkter till webmaster.      (Publ. 230622)

 

Rävar kan man ha många åsikter om. Från gulliga valpar till bestialiska hönsdräpare. Här kommer ett utdrag från vår medlemstidning Rallen med en artikel om Rävarna vid Angarnssjöängen.(Publ. 230622)

 

 

Varje år kommer måsarna med sin skratt och våren är här. Det mås gott i vårvärmen. Lufthavets insekter uppmuntrar till akrobatiska fångstmetoder. Fisk förtärs mer diskret. Måsarna trippar runt i vinterfallen vass. Vattennivån verkar inte störa. Allt upplagt för häckning. Men så plötsligt. Alla måsar borta. Ingen häckning. Vad händer? Roffe Andersson fick en bild

 här kan en rapport om vattennivån se ut. Mäts 24 ggr/år av Länsstyrelsens tillsyningsman Gunnar Hammar. ”Nivå 230614: 9,31 möh. Luckan är helt stängd trots att nivån ska vara 9,25. Utan regn sjunker nivån med ca 1 cm/ 3 dagar under nuvarande förutsättningar. Tanken är ju att nivån inte ska understiga 9,20 under sommaren. Utan regelbunden nederbörd kommer detta inte att kunna uppfyllas, trots denna marginal.” Mer.

serien VECKANS FOTOGRAF  presenteras nu Tony Persson från Täby. Varför en strandpipare?

FÅGELMATNINGARNA är uppskattade vinterfågelskådningsplatser, och är en viktig del i vårt arbete med att hjälpa övervintrande fåglar vidare till ytterligare ett häckningsår. Vi behöver någon/några som tar över ansvaret. Stefan Paulin vet mer. En tita – Roffe Andersson

DU MEDLEM ! Vill du fortfarande vara medlem och tror att du har betalt medlemsavgiften? Kolla det med kassören > kontakt@angarngruppen.se  Kassören är en optimist och tror att du bara har glömt att betala din hundring. Därför ligger han i som en iller och skickar påminnelser. Ibland får han napp och ”klirr i kassan”. Men ofta inget svar. Om ditt intresse för föreningen och vår verksamhet har svalnat, vilket vi tycker är tråkigt,  men meddela det till kassören så han slipper påminna gång på gång. Det är bara ett mail bort. kontakt@angarngruppen.se

Du missade väl inte rapporterna från Nattsångarturen  Läs här. Månadens Bild med  något från  växtriket hittar du här. På juni månadsrunda slog fågelsången ut full blom. Läs här!

I juli slår Bioblitzen ner i Skesta hage. Där kommer du att kunna irra runt i hagen under kontrollerade former i sällskap av experter på kanske ditt område. Här kan du se hur långt vi kommit Till artlistan för Bioblitz 2018 – 2022. Ligger på Menyn under Obsar och Bioblitz längst ner.

KOMMANDE AKTIVITETER

Lördag 1 juli BIOBLITZ. För sjätte året. Vi examinerar ALLT vi ser tillsammans med experter i Skesta Hage. För dig som är naturintresserad och vill se helheten i en sommarhage. Vi tittar på insekter, växter, fåglar, lavar och annat.. Experter hjälper oss artbestämma.  Samordnare Ulric Ilveus.

07.00 – 17.00 fåglar. 09.00 – 17.00 allt annat. 

Få parkeringsplatser. Samling vid grillplatsen i Skesta Hage. Följ stigen från parkeringen ner mot sjöängen.  Hitta till Skesta Hage.

På kvällen. Du hinner hem och äta middag. Bioblitzdagen avslutas med fladdermusinventering i Skesta hage 22.00 – 24.00. Så här års har fladdermössen antagligen ungar och det bör vara trafik mellan bon och födosöksplatserna.  Det kanske dessutom hörs eller syns några nattaktiva djur och fåglar som missats under dagen.  Vi ses kl. 22 vid grinden till Skesta Hage.

Hitta till Skesta Hage. (Följ startsidan. Tider och någon aktivitet kan ändras.)

Det kommer mera

I förra inlägget passade det bra att i rubriken citera Peter Dalle. Den här gången kom jag osökt att tänka på tvprogrammet ”Det kommer mera”. Försommaren är inte slut än. Det kommer en förmodligen en ganska het högsommar. Vi har försökt behålla mer vatten i sjöängen för att stimulera till häckning. Men utan regn blir det svårt Det kommer mer i vårt program och nattsångarturen avrapporteras ett stycke ner. Trollsländorna får finna sig i uppvaktande fotografers fokus för att bli presenterade som månadens Bild.

Genom vår fotogrupp, Naturfotografer – Angarnssjöängen, publiceras kontinuerligt fina bilder bland annat på Angarngruppens facebooksida. Men vilka är det som fotar? För att skapa klarhet tänker vi presentera en fotograf i veckan för er. Till Veckans fotograf och se några utvalda bilder.(Publ. 2023.06-16)

De vilda svinen inte bara stökar i skogen. Våra båda fågelmatarstationer har nu  demolerats. Senast i Skesta hage. Vi måste få till en hållbarare lösning. Det verkar också som grisarna har blivit mindre rädda och visar sig öppet när det är ljust.

Nattsångarturen – blev det bussturen? Varför hängde Gunnar Hesse här  en stund en vanlig fredagkväll. Det får han berätta själv här.

Du missade väl inte förra Månadens Bild med något från växtriket. Vinnarbilden och några fler utsedda hittar du under Månadens Bild i vänsterspalten eller här.

Om det går som vi tänkt oss, så kommer ”våra” fotografer att här på webbsidan och på ”Vi på Facebook” presentera sig och sitt fotointresse. Hoppas det inspirerar.

 

juni månadsrunda slog fågelsången ut full blom. Många arter, skådare och bilder blev det. Läs här!

I juli slår Bioblitzen ner i Skesta hage. Där kommer du att kunna irra runt i hagen under kontrollerade former i sällskap av experter på kanske ditt område. Här kan du se hur långt vi kommit Till artlistan för Bioblitz 2018 – 2022. Ligger på Menyn under Obsar och Bioblitz längst ner.

KOMMANDE AKTIVITETER

Lördag 1 juli BIOBLITZ. För sjätte året. Vi examinerar ALLT vi ser tillsammans med experter i Skesta Hage. För dig som är naturintresserad och vill se helheten i en sommarhage. Vi tittar på insekter, växter, fåglar, lavar och annat.. Experter hjälper oss artbestämma.  Samordnare Ulric Ilveus.

07.00 – 17.00 fåglar. 09.00 – 17.00 allt annat. 

Få parkeringsplatser. Samling vid grillplatsen i Skesta Hage. Följ stigen från parkeringen ner mot sjöängen.  Hitta till Skesta Hage.

På kvällen. Du hinner hem och äta middag. Bioblitzdagen avslutas med fladdermusinventering i Skesta hage 22.00 – 24.00. Så här års har fladdermössen antagligen ungar och det bör vara trafik mellan bon och födosöksplatserna.  Det kanske dessutom hörs eller syns några nattaktiva djur och fåglar som missats under dagen.  Vi ses kl. 22 vid grinden till Skesta Hage.

Hitta till Skesta Hage. (Följ startsidan. Tider och någon aktivitet kan ändras.)