Is

Snöfallet ökade framåt lunchtid. Karin Hendahl

Vintern har lagt på locket på Angarnssjöängen. Ett tunt istäcke samlar ihop resterande simfåglar till några få öppna pölar skymda av vassen. Skrattande gräsänder hör till de uthålliga. Kråkor och kajor drar sydväst. Gässen har inte bestämt vilken riktning som är bäst. Sångsvanar vet bättre.  De vackra solrosorna som har glatt mänskliga besökare, står nu i sitt förfall och håller kvar steglits och andra fröätare. En gluttsnäppa hastar förbi utan matpaus. En och annan skådare uppskattar övergången mellan mellan höst och vinter. November månads runda startade i vinter och slutade med höstkänsla. Tryggve Engdal gjorde fältreportaget.

img_1079Tragik i fågelhemmet. Naturvårdsdagens insats för produktivt fågelliv innebar städning och komplettering av holkar. Innehållet i de små fågelbostäderna kan vara både överraskande och tragiskt. Björn Nordling beskrev dagens id. Mer arbete i Skesta hage 20 nov. (Publ. 2016-11-20)

Matningen i Skesta hage och Midsommarberget har startat 8.11.

Nytt innehållsrikt program 2017! Ta fram din kalender och planera nästa halvårs fågelskådning nu.

Förra vinterns Örnkoll blev lyckad och återkommer i januari.

Lundbydammen. Det är tillstånd som ska beviljas och konsekvenser som ska utredas. Vi följer arbetet i dialog med Länsstyrelsen. Läs mer under Restaureringsarbeten.

Vi har noterat och påtalat körskador, pga skotningsarbete i Skesta hage, till Länsstyrelsen.

KOMMANDE AKTIVITETER

Onsdag 7 december. Månadsrunda. Samling vid Örsta 08.30. Värd Stefan Paulin.

Onsdag 4 januari. Månadsrunda. Samling vid Örsta 08.30. Värd Gunnar Hesse.

24012016-1w6a6514Lördag 28 januari. Örnkollen! En exkursionen väster om Örsundsbro runt Landbergaslätten och Rydaslätten m.fl. Målart är övervintrade kungsörnar. Vi samlas 07.30 vid infartsparkeringen ca 100 m norr om Vallentuna station vid Korallens vårdcentral. Där lastar vi in oss i så få bilar som möjligt, då det ibland är svårt att parkera i målområdet, speciellt om det är mycket snö. Vi åker tillsammans till Hårbyparkeringen vid Hjälstaviken och möter vår lokala guide Dan Henriksson. Ta med varma kläder, då det ibland kan bli långa stunder av väntan på rovfåglarna. Föranmälan krävs ifall vi med kort varsel behöver ställa in exkursionen på grund av dåligt väder. Anmälan sker till Ulric Ilvéus på telefon 073-96 00 557 eller via mejl ulric snabela ilveus.se (Foto Kungsörn Rydaslätten Dan Henriksson 2016-01-24)