Mellantid

Uppdatera sidan här. Gäller e-postmottagare.

INSAMLING AV LEDDJUR 2020-2023 Under vår och sommar 2020–2023 kommer insamling av insekter och spindlar ske inom en begränsad del av Angarnssjöängens naturreservat. Insamlingen görs med insektssug, samt med passiv insamling med malaise- och fallfällor. Området ligger i fågelskyddsområdet mellan Byksberget och Lundbydiket. Dispensen har godkänts av länsstyrelsen och sanktionerats av Angarngruppen. Läs mer. (Publ. 2020-05-26)

Tiden mellan hägg o syren finns inte längre. De blommar samtidigt. Lärkfalkar i mängd, dubbelbeckasiner i spel. Fantastiska bilder på Facebook. (Ligger i vänster kolumn.) De flesta flyttfåglarna har kommit ”hem”. Bivråken är nog sist i kön. Adam o Eva står med sina tvåmetersluckor bland gullvivor och violer. Omväxlande väder sätter krydda på besöken. Hur ska man klä sig? Där har fåglar och växter inga problem. Besökstrycket på naturreservatet är mycket stort. Rapporteringen därefter med en del fina fynd. Lundbydammens tidigare på våren små öar, brer nu ut sig i det sjunkande vattnet. Hur blir årets häckningar?

Tredje upplagan av vår kartfolder kommer i lådan vid fd naturums infotavla när den gamla är slut. Texten vänder sig till presumtiva medlemmar, kartan med namn på obsplatserna är nyttig för alla. Bivråk, Dan Henriksson.

 

 

Och nu kommer Rallen nr: 2 till alla medlemmar. I färg via epost och svartvit i brev. Mycket om ugglor och invasionsfåglar. Biologisk mångfald – inte bara fåglar.

Hur gick det för nattskiftet på Midsommarberget. Stefan Paulin var där och rapporterar från årets Sitt o Glo.

Missa inte tredje året av BIOBLITZ ⇓ Inspireras av förra året 2019


KOMMANDE AKTIVITETER

Fredag 22 maj. DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDENS DAGUtgår pga av risk för närkontakt och virusspridning.

Onsdag 3 juni. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30. Värd Stefan Paulin.

Fredag 5 – lördag 6 juni. NATTSÅNGARE. Ett nattligt äventyr med sång. Samling vid Örsta “naturcenter”  21.30. Det blir en Angarnrunda. Vi vill undvika samåkning och långa bilkaravaner i år. Värd Ulric Ilvéus.

Lördag 13 juni. BIOBLITZ. För tredje året. Vi examinerar ALLT vi ser tillsammans med inbjudna experter i Skesta hage. För alla naturintresserade som vill ta del av helheten i en sommarhage. Vi tittar på insekter, kärlväxter, fåglar, lavar, annat och har vi tur något däggdjur. Vi får till och med plaska omkring i våtmarken. Olika experter hjälper oss artbestämma och vi och får reda på mer om det funna. Häng på en expert inom ditt favoritområde – men inte för nära. Ta med egen litteratur och redskap. Vi undviker att låna av varandra. Foto: svartfläckig blåvinge, Christer Brostam 

Utgångsplatsen är lika med Grillplatsen i Skesta Hage. Följ stigen från parkeringen ner mot sjöängen till vår gula rallenflagga. Egen matsäck. Sammanhållande Ulric Ilvéus.

Tider: 07.00 – 17.00 fåglar. 09.00 – 17.00 allt annat. Få parkeringsplatser. Parkera varsamt. Hitta till Skesta hage.

INTE NOG MED DET. Du hinner hem och äta middag. Bioblitzdagen avslutas med fladdermusinventering i Skesta hage 22.00 – 24.00. Så här års har fladdermössen antagligen ungar och det bör vara trafik mellan bon och födosöksplatserna. Större brunfladdermus, dvärgpipistrell och nordisk fladdermus finns runt sjön och vi kanske också kan hoppas på vattenfladdermus (noterad på våren vid något tillfälle) eller semestrande gråskimlig fladdermus. Det kanske dessutom hörs eller syns några nattaktiva djur och fåglar som missats under dagen.  Vi ses kl. 22 vid grinden till Skesta hage. Hitta till Skesta hage.

Äntligen …

Uppdatera sidan här. Gäller e-postmottagare.


Den 15 maj har Erik Koppe och Christer Brostam (foto ⇑) ett rekord på 11 st lärkfalk. De höll till norr om det gamla fågeltornet.

Rödstjärten äntligen hemma.

KOR runt sjöängen. Ännu viktigare med kopplade hundar och hänsyn till betesdjuren. Utan betesdjur skulle allt växa igen.

ÅRSMÖTET är nu bestämt till tid o plats till tisdagen den 1 september i Kulturhuset i Vallentuna. Mer om det när det närmar sig.

MAJRUNDAN. Den 175:e i obruten följd. Inget stoppar oss, bara vi håller avstånd. Karin Hendahl rapporterar från årets populäraste runda. Två grupper gick runt. Läs om det här.

Titta in på VI PÅ FACEBOOKInte bara fåglar.


Vi har jobbat hårt för att öka medlemstalet och tycker att vi lyckats bra. Vår verksamhet rullar på. Vi vill gärna behålla våra medlemmar. Vi har därför strukit några aktiviteter där trängsel kan uppkomma och olämpligt virusutbyte kan ske.

Tillsvidare gäller för våra sammankomster: – Kom inte om Du känner Dig det minsta krasslig. – Samåk inte, om inte samma familj. – Håll tvåmetersavstånd minst. – Låna inte varandras grejer, såsom kikare och pennor. – Ingen deltagarlista. – Inga artlistor delas ut, ta med egna. Vi delar upp oss i grupper om högst tio/femton personer om över femton personer kommer.

KOMMANDE AKTIVITETER 

Lördag 9 maj.  FÅGELTORNSKAMPEN. Utgår. 

Lördag 9 maj. VÅRFÅGLAR INPÅ KNUTEN. Ett alternativ till Fågeltornskampen. Kan genomföras både i grupp och enskilt.

Så här går det till.
Mer på BirdLife – Naturen är öppen.

Lördag 16 maj. SITTOGLO på Midsommarberget. Bara lyssna och titta. (Här håller vi avstånd till varandra för att undvika virusspridning.) Kan det bli fler än 90 arter? Kom och gå när du vill. Toppen bemannad 00.00-14.00. Värd Stefan Paulin.

Fredag 22 maj. DEN BIOLOGISKA MÅNGFALDENS DAGUtgår.