Det drar ihop sig

Svanar och änder dröjer sig kvar så länge det är badväder. Isen har försökt lägga sig några gånger på natten, men smälter bort framåt eftermiddagen. Starar fladdrar vilset runt i flock. Trängs med östliga? kajor och kråkor. Än håller åkern med föda. Över Falkholmen vakar (excubitor) en maskerad slaktare (Lanius) som med namnet i rätt ordning, benämner en varfågel på latin och vad den sysslar med.  Blåhök och vråk verkar hitta tillräckligt med näring för dröja sig kvar. Den korta dagen gör havsörnarna ”morgonpigga” och sju sekundmeter i byarna håller dem uppe, utan flax. Är det gräsandhonorna eller hanarna som ”skrattar”? En fråga som kan engagera skådare en gråmulen dag, med korta solstänk och små himmelsblå hål, bland molnen. Att gå ut några timmar med andra skådare, är själsligt upplyftande. Att få se saker tillsammans och ibland få hjälp med artningen, eller diskutera havsörns ålder, gör en glad. (En vanlig dag mitt i december.)

Med den inledningen vill jag påminna om att, det drar ihop sig till ett nytt år – 2021. Dags för medlemsavgiften.
Inte medlem? KOM MED – Du också! Vi delar med oss av våra kunskaper i alla sammanhang. Både i naturen och här på webbplatsen. Handkikare och bra kläder är det som behövs. Se i programmet vad som passar dig. Anmäl dig här!

VILL DU GE BORT ETT MEDLEMSKAP

som gåva eller julklapp? Löses här!

 

Nu kommer Rallen, i e-version, nummer 4 ut till helgen, med mångfaldigt innehåll. Rallen på papper ska bara tryckas, kuverteras, frankeras och postas. Sen kommer den snart till dig.

Har du missat förra inlägget ”Snart vänder det” så ligger det längre ner.

TIPS! Inför det nya året. Så här ser adresserna ut för (Publ. 2021-01-02)

Årslista 2021 Angarn
https://artportalen.se/List/Top/Species/Fåglar/2021/Kommun/Vallentuna/2077195/OrderByDate/desc

Observatörsligan 2021 Angarn
https://artportalen.se/List/Top/User/F%C3%A5glar/2021/Kommun/Vallentuna/2077195

Observatörsligan alla år Angarn
https://artportalen.se/List/Top/User/Fåglar/Total/Kommun/Vallentuna/2077195

För ett år sen var vattenståndet nära 10-metersnivån. I år c:a 70 cm lägre.

Webbplatsen gör sig bättre på läsplatta eller dator.

AKTUELLA AKTIVITETER

Onsdag 6 januari. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 08.30. Värd Gunnar Hesse.

Örnkollen genomförs inte i år på grund av coronapandemin. Samåkning bra för miljö men inte med tanke på smittspridning och för många bilar ryms inte på obsplatserna. Tips för egen örnkoll: Se förra årets.

Söndag 31 januari. Vinterfåglar inpå knuten. Skesta hage. Värd Stefan Paulin. Mer om det kommer senare.

Snart vänder det

Du som prenumererar. Uppdatera ditt e-mail för bättre läsbarhet.Bild för stämningens skull. Bara för att visa hur det kan se ut.

Vi kommer att gå mot ljusare tider. I år också. Vårens program ligger redan på plats. Nytt för 2021 är att vi håller oss kring sjöängen. Inga organiserade långturer. Läs mer.

Årets sista månadsrunda, blev som rapportören Gunnar Hesse beskriver – annorlunda. En skildring av tre gruppers åtskilda upplevelser av höstens kvardröjande rovfåglar och  ”vinterns” stannfåglar. (Det vill jag läsa om.)

2021 slipper du gå direkt från nyårsfesten till januarirundan. Men den sjätte är det dags.

Kommer du ihåg hur sjöängen såg ut i snöskrud? Om inte – Se här!

Den fjärde Rallen närmar sig med tomtesteg

Bioblitzen som snart är inne på fjärde året, har nu sammanställts på ett lättillgängligt sätt. Menyn, Obsar, längst ner. (Publ. 2020-12-13)


Men efter nyår kommer …

AKTUELLA AKTIVITETER

Onsdag 6 januari. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 08.30. Värd Gunnar Hesse.

Örnkollen genomförs inte i år på grund av coronapandemin. Samåkning bra för miljö men inte med tanke på smittspridning och för många bilar ryms inte på obsplatserna. Tips för egen örnkoll: Se förra årets.