Augusti

Prenumerant – klicka på ”rubriken” och du får den senaste uppdateringen.♦


KLUBB 200 märket har vi tagit fram för att visa att Angarnssjöängen är en bra plats för fågelskådning. Skrytmärke tycker en del kanske. Medan andra sätter märket på bilen. Men en kan få skryta lite. Märket finns >här<. I ligan kan du se om du nått 200. Följ Observatörsligan, Artportalen Angarnsjöängen, Vallentuna. Det finns tygmärke med Angarngruppen också.

Den ”nya” menyn har nu funnits ett tag. Snabbvägarna till aktuella sidor som tidigare låg till vänster, ligger nu under Hem. Hoppas du uppskattar angarngruppen.se.  webred@angarngruppen.se / Björn Nordling.

Det råder sommarstiltje på informationsflödet, men vi har ändå en ny Veckans fotograf att presentera. Inträdet i augusti månad innebär att några programaktiviteter börjar närma sig. Dags att lägga in i kalendern.


Veckans fotograf
Denny Pettersson får nu chansen att presentera sig själv med några representativa bilder.  Tidigare veckors fotografer finns naturligtvis kvar. Se Dennys bilder.

Månadens bild. 
Objektet för  juni månad var trollslända i någon form. Tävlingsmomentet är nu avgjort och bilderna från några av deltagarna kan visas upp. Se dom här. Smakprov.

För julis Månadens bild, gäller det att få in en fjäril eller fler i kameran. Vill dom inte sitta still, kanske det går bra med en larv.  Vad gäller?

Augustifåglar
Vi fortsätter oförtrutet med nya fotografiska mål. Fåglar i alla former (kanske inte ägg) verkar engagera många fotografer. I augusti månad inriktar vi oss på sensommarens fåglari i sjöängen med omnejd. En del adulta har redan dragit. Men flera arters ungar avvaktar och lägger på hullet före avgången söderut. Vårens praktdräkter är i många fall avlagda och det kan vara svårare att arta en individ.


Dagfjärilar, växter och andra insekter. Rapporten utökat med fler bilder. Gunnar Hesse beskriver dagens upptäckter.

Missat Nattlys som lockade många insekter. Ulric Ilveus artade och skrev.

Feromoner som lockbete och hur man använder dem. Roland Olsson visar i text o foto.


Vet du hur det går till med vattenregleringen av sjöängen? Man får inte göra hur man vill.  Allt finns att läsa här. Vattenstånd.

 

 

 

Följ med på Angarngruppens månadsrunda och se årets smårallar i verkligheten. 

 

 

AKTUELLA AKTIVITETER

Onsdag  2 augusti. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30 Värd Tryggve Engdahl.


Tisdag 8 augusti RYCK EN BRÄKEN. Naturvårdsdag i Skesta hage tillsammans med delar av Länsstyrelsen. Örnbräken är en ”störig” växt som i mängder tränger undan andra växter som ingår i näringskedjan för många insekter. Betande djur vill inte ta dem i sin mun. Handskar rekommenderas. Förste ryckare är Tryggve Engdahl som står innanför grinden och tar emot klockan 09.00 Förra årets skörd på bilden. Tryggve har skrivit mer om detta.

Så skimrande var…

…aldrig dagen – förrän sälgskimmerfjärilen uppenbarade sig på grusig landsväg.
Betydligt vackrare än man kan tänka sig när man vet dess matvanor. En slurp exkrementer är mums. Roland Olsson plåtade detta exemplar. Senare har fler individer observerats i området Skesta hage Pplats. Se ”Dagfjärilar …. längre ner.


Fummel i valet av ”Publicera” eller ”Uppdatera” skapade oreda i förra inlägget. Webbred.

Prenumerant – klicka på ”rubriken” och du får den senaste uppdateringen.♦

Den ”nya” menyn har nu funnits ett tag. Snabbvägarna till aktuella sidor som tidigare låg till vänster, ligger nu under Hem.

Vi har tyvärr ingen möjlighet att besvara frågor via Kontakter nederst på sidorna. Vänd dig till värden för aktiviteten eller kontakter@angarngruppen.se


Här kommer en blandning av nya inslag och repriser.


I serien Veckans Fotograf presenterar vi nu Maria Frenne och hennes bilder på fåglar, några med en viss koppling till mat. Se Marias bilder.

Månadens bild. Objektet för  juni månad var trollslända i någon form. Tävlingsmomentet är nu avgjort och bilderna från några av deltagarna kan visas upp. Se dom här. De små bilderna är bara smakprov.

 

För julis Månadens bild, gäller det att få in en fjäril eller fler i kameran. Bildligt menat förstås.  Vill dom inte sitta still, kanske det går bra med en larv. Gott om tid, men det bör vara rätt väder. Vad gäller?

DAGFJÄRILAR, VÄXTER OCH ANDRA INSEKTER. Nu utökad med fler bilder. Gunnar Hesse beskriver dagens upptäckter, varav en var särskilt anmärkningsvärd den dagen.

Du missade kanske NATTLYS som lockade många insekter. Ulric Ilveus artade och skrev.

Feromoner som lockbete och hur man använder dem. Roland Olsson visar i text o foto.

 

Vet du att Angarnssjöängens historia finns beskriven ända från istiden. Kultur – historia.

Följ med på Angarngruppens månadsrunda och se årets rallar i verkligheten. 

 

AKTUELLA AKTIVITETER

Onsdag  2 augusti. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30 Värd Tryggve Engdahl.


Måndag 8 augusti RYCK EN BRÄKEN. Naturvårdsdag i Skesta hage tillsammans med delar av Länsstyrelsen. Örnbräken är en ”störig” växt som i mängder tränger undan andra växter som ingår i näringskedjan för många insekter. Betande djur vill inte ta dem i sin mun. Handskar rekommenderas. Förste ryckare är Tryggve Engdahl som står innanför grinden och tar emot klockan 09.00 Förra årets skörd. Läs mer om bakgrunden

Natt o dag

Prenumerant – klicka på rubriken och du får den senaste uppdateringen.♦

Vi har tyvärr ingen möjlighet att besvara frågor via Kontakter nederst på sidorna. Vänd dig till värden för aktiviteten eller kontakter@angarngruppen.se


Natt och dag står inte bara för sommarens lundkovall i gult och blått. Några nätter har vi lockat till oss nattflygande insekter vid så  kallat Nattlys eller så har vi lyssnat efter fladdermöss på Bioblitzen. Dagtid har vi studerat dagfjärilar, växter och andra insekter. Här kommer en del nytt och något från tidigare inlägg.

DAGFJÄRILAR, VÄXTER OCH ANDRA INSEKTER. Gunnar Hesse beskriver dagens upptäckter, varav en var särskilt anmärkningsvärd.

NATTLYS den sjätte i ordningen inbringade några rödlistade arter och många deltagare. Nyfikna kor fick veta sin plats. Lakanen ”lyste” och lockade många insekter. Ulric Ilveus artade och skrev.

 

 

 

Veckans fotograf  är nu Roffe Andersson –  nestorn i fotogruppen. En gråsiska fångad i ett ögonblick och vattens inspirerande former fastnar i minneskortet. Till Veckans Fotograf.

Feromoner som lockbete och hur man använder dem. Roland Olsson visar i text o foto

Månadens bild med trollsländor i någon form, förlängs två veckor in juli. Julis Månadens bild, är temat fjärilar. Kan en larv konkurrera med en imago, eller en avspänd puppa vilande i sin gördel. Objektet väljer du. Arrangörerna återkommer till ”Naturfotograferna”. Reglerna för Månadens bild.

Du kanske missade ”Det finns mycket att berätta”, en rubrik i förra inlägget. Om hur vi kommunicerar med medlemmarna.

Nu tar till och med Angarngruppen ledigt resten av juli  efter en aktiv försommar. Men i augusti är det dags igen. Vi kommer ändå att presentera fler Veckans Fotograf och Månadens Bild framöver.

 

Följ med till Angarngruppen.

Det finns alltid några godbitar att dela på.

 

AKTUELLA AKTIVITETER

Onsdag  2 augusti. MÅNADSRUNDA. Samling vid Örsta 07.30 Värd Tryggve Engdahl.


Måndag 8 augusti RYCK EN BRÄKEN. Naturvårdsdag i Skesta hage tillsammans med delar av Länsstyrelsen. Örnbräken är en ”störig” växt som i mängder tränger undan andra växter som ingår i näringskedjan för många insekter. Betande djur vill inte ta dem i sin mun. Handskar rekommenderas. Förste ryckare är Tryggve Engdahl som står innanför grinden och tar emot klockan 09.00